Stäng kundkorgen
Produkt Antal Leverans á Pris Totalsumma Ta bort
Rensa varukorgen Total summa: 0 kr
Gå till kassan
  • Din däck- och fälgspecialist
  • Tryggt och säkert
  • Sedan 1992

Eu-däckmärkning

Innehåll

EU-Däckmärkning

EU-däckmärkning är ett märkningssystem som lanserades år 2012 som en hjälp till konsumenterna att på ett objektivt sätt få information om hur ett visst däck presterar i jämförelse med andra. Märkningen graderas utifrån hur energieffektiva de är, hur bra de presterar på vått underlag och hur mycket ljud däcken ger ifrån sig.


Bränsleeffektivitet

Energieffektiviteten på däcken klassificeras på en skala från A till G, där A är den bästa graderingen. Denna bedömning bygger på tester av däckens rullmotstånd där ett mindre rullmotstånd leder till lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. Du som bilägare kan alltså spara både miljö och pengar på att välja rätt däck.

Skillnaden på att välja ett A-klassat däck jämfört med G-klassat beräknas bespara bränslekostnaden med upp till fem procent.


Våtgrepp

Däckets grepp på vått underlag är nästa gradering som även där graderas från A till G. Ett A-klassat däck räknar man med att få upp till 30 procent kortare bromssträcka än en bil med G-klassat däck.

 


Däckbuller

Bullernivån på däcken bedöms enligt en skala från en till tre vågor, där en våg visar på lägsta ljudnivå. Denna symbol beskriver vilken ljudnivå i decibel, däcket ger ifrån sig utanför bilen.