MENY
Din däck- och fälgspecialist Tryggt och säkert Proffs sedan 1992

Datum, lag och regler för vinterdäck 2024

Bra att veta om vinterdäck samt när ska man ha vinterdäck och dubbdäck

Bild på vinterdäck och dubbdäck hos Tyred.se

När måste man ha vinterdäck?  Vad säger lagen?

Lagen om vinterdäck gäller mellan den 1 december - 31 mars. Har du dubbdäck så får du använda dessa mellan 1 oktober - 15 april. När vinterdäcken är på i tid så kan du köra säkert när första halkan inträffar.

Dubbdäck eller friktionsdäck? Skiljer lagen?

Den 15 april är sista dagen för att byta från dina vinterdäck till sommardäck, detta gäller dock enbart om ni använder dubbdäck. Det finns dock ett undantag. Råder det fortfarande vinterväglag i form av snö, ishalka eller frostiga vägbanor så får man fortsatt använda dubbdäck. När det gäller friktionsdäck eller så kallade odubbade däck, så finns det inga datum som du behöver tänka på. Ni får alltså använda vinterdäck utan dubb året runt. Dock är detta inte något som man rekommenderar ur ett säkerhetsperspektiv.

Läs mer om de olika vinterdäcken här! - Vi förklarar Europeiska och Nordiska friktionsdäck

Däck och muttermaskin för byta av vinterdäck

När du får använda vinterdäck?

  • Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars.
     
  • Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april.
     
  • Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
     

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag är det om det råder snö, is eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. Det är alltid Polisen som avgör om det är vinterväg vid en eventuell kontroll av däck.

Minsta mönsterdjup på vinterdäck

När det gäller vinterdäck så är minsta tillåtna mönsterdjup 3 millimeter. Ju bättre mönsterdjup du har desto bättre egenskaper och säkerhet har du vid halt väglag, både när det gäller grepp och bromsförmåga. Vår rekommendation är därför att byta dina däck innan det minsta mönsterdjupet på däcket når 4mm.

Vinterbild

Behöver du köpa nya vinterdäck? - Då har du hamnat rätt

Knappa in regnummer för att köpa vinterdäck

Sök vinterdäck enkelt med regnummer

100% Passningsgaranti

Får man använda dubbdäck över allt i Sverige?

Det finns förbud mot användning av dubbdäck på utvalda vägar inom vissa städer. På dessa vägar är endast friktionsdäck tillåtna. För de som eventuellt bryter mot dessa regler kan konsekvensen vara en bötesbelopp på 1 000 kronor. För mer detaljerad information om vilka bestämmelser som gäller inom olika städer bör man rådfråga de lokala trafikföreskrifterna. Mer information finns på Transportstyrelsens webbplats.

När i tiden är det bra att byta till vinterdäck?

En bra tumregel är att låta montera vinterdäcken när temperaturen går under +7°C. Gummiblandningen i däcken är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt och tappar då sina egenskaper.

Viktigt att tänka på! Både dubbade och odubbade vinterdäck, behöver köras några tiotal mil på barmark för att optimera sina egenskaper och förbereda sig för is och snö. Under sommarförvaringen har det skapats en hårdare gummiyta som måste ruggas bort för att bli ett optimalt vinterdäck. Var förberedd och sätt på dina däck i god tid så du kan köra säkert när halkan kommer.

Ska man ha vinterdäcken med bäst mönster fram eller bak?

En bil kan vara framhjulsdriven, bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven och sliter då dina vinterdäck olika. De däcken som sitter på den drivande axeln slits mest. Dock har drivningen av bilen inte någon betydelse när man placerar sina vinterdäck. Vår rekommendation är att sätta de däcken med bäst mönster bak för att förhindra att din blir överstyrd som då kan leda till en oväntad sladd.

Vad är egentligen godkänt som vinterdäck?

Det finns många oklarheter gällande vinterdäck i vårt avlånga land. Vad är egentligen godkänt som vinterdäck? Jo det finns ett ganska bra sätt att ta reda på om ett däck faktiskt är fullt godkänt att köra med på vintern. Denna symbol kallat 3PMSF (se bild) visar att däcket är fullt godkänt som ett vinterdäck i Sverige. Det är alltså den symbolen som man ska kolla efter för att vara säker på att det är ett godkänt vinterdäck.

Man hör ofta folk som pratar om MS däck eller M+S märkta däck. Denna M+S märkning betyder mud and snow men det betyder inte längre att det är ett vinter-godkänt däck för oss som bor i Sverige. M+S är en märkning som ofta sitter på lågprismärken och amerikanska däck men även ibland på sommardäck. Det betyder inte alls att man får köra med det däcket när det råder lag på vinterdäck. Är däcket märkt med M+S och är specifikt framtaget för att vara ett vinterdäck så är det dock godkänt att köra med fram tills den 30 november 2024.

3PMSF symbol

När blev det lag på vinterdäck?

Den svenska vinterdäckslagen trädde i kraft den 1 oktober 1999 och har sedan dess spelat en avgörande roll när det kommer till att förbättra trafiksäkerheten under vintertid. Syftet med denna lagstiftning är att minimera olycksriskerna och reducera antalet allvarligt skadade i trafiken, vilket i förlängningen räddar liv.

Vinterdäck utgör en central del av den här säkerhetsåtgärden. Dessa däck är speciellt utformade för att möta de utmaningar som vinterväglaget innebär. Genom att erbjuda bättre grepp och stabilitet på hala och snötäckta vägar hjälper vinterdäcken till att minska risken för olyckor och oönskade incidenter.