Kör säkert i vinter med nya vinterdäck till bästa pris hos Tyred.se. Vi har samtliga varianter av vinterdäck till din bil för att täcka alla behov, väder och vägunderlag. Vi erbjuder vinterdäck från väletablerade märken till ett konkurrenskraftigt pris. Här hittar du allt från de bästa premium sortimentet till lågprisdäck, samtliga med upp till 40% lägre priser än det rekommenderade priset. Hos oss sparar du både tid och pengar på att handla.
Vi har lång erfarenhet inom däckbranschen och vår support svarar mer än gärna på dina frågor för att hitta rätt däck till dig. Vi har en enkel, trygg och billig lösning för att du ska bli en nöjd kund med dina vinterdäck. Vi hjälper även till med att hitta din närmaste däckverkstad där du kan boka tid för montering av dina vinterdäck snabbt, billigt och enkelt.
Att köpa rätt vinterdäck handlar mycket om var i Sverige du kör och vad du prioriterar för egenskaper. Det finns både dubbdäck och två sorters odubbade däck (friktionsdäck). Ett dubbdäck är det bästa/säkraste alternativet när det är riktigt packad snö och is medan ett friktionsdäck lämpar sig bäst vid mycket nysnö eller oplogade gator och även kallt väder utan is på vägen. Är det däremot blöta vägbanor och snömodd så är ett friktionsdäck det bästa alternativet. Friktionsdäcken delas in i nordiska friktionsdäck och centraleuropeiska friktionsdäck. Skillnaden ligger i olika gummiblandningar och uppbyggnaden av däcken. I Sverige har vi ett varierande klimat vilket gör att vi behöver däck som klarar alla olika skiftningar. Vi på Tyred.se råder er som kunder att verkligen välja bra däck, speciellt vintertid då man mer än någonsin behöver bra däck för att köra säkert.
Det vanligaste är att befolkningen i norra Sverige kör på mestadels dubbade vinterdäck och i södra Sverige kör man oftare på odubbade friktionsdäck. I vissa större städer är det förbjudet att köra på dubbdäck inne i centrum eller på vissa vältrafikerade gator. I storstäder kör därför mer än 50% på odubbade vinterdäck. Det är du som avgör vilket vinterdäck som passar dig bäst.
Vår rekommendation när du ska köpa vinterdäck är att hellre välja ett däck med mer kvalité än att låta priset styra. På vintern är vägförhållandena så pass skiftande att kvalitén spelar en stor roll för att du och dina nära ska känna er trygga i alla lägen. Att köpa ett kvalitétsdäck med en mjukare gummiblandning och bra mönsterdjup gör en enorm skillnad på hur du klarar att manövrera din bil i alla lägen. Vi på Tyred.se hjälper dig gärna att köpa de däck som passar dig bäst.
Däcktillverkarna fokuserar på säkerhet i form av gummiblandning, dubbkvalité och däckmönster. Skillnaden är hur pass bra däcket klarar av olika typer av halka, grepp på torrt väglag och grepp vid regn/slask. Vi på Tyred säljer kvalitetsdäck billigt så varför köpa ett budgetdäck?
Lagen om vinterdäck gäller mellan den 1 december - 31 mars. Har du dubbdäck så får du använda dessa mellan 1 oktober - 15 april. En bra tumregel är att låta montera vinterdäcken när temperaturen går under +5°C. Gummiblandningen i däcken är anpassad efter temperaturen. Sommardäcken blir för hårda när det är kallt och tappar då sina egenskaper. När vinterdäcken är på i tid så kan du köra säkert när första halkan inträffar.
Den 15 april är sista dagen för att byta till sommardäck såvida inte vinterväglag råder i form av snö, ishalka eller frostiga vägbanor. Om man använder odubbade däck, dvs. friktionsdäck så finns det inga datum som du behöver tänka på.
Viktigt att tänka på! Tidigare använda vinterdäck, både dubbade och odubbade, behöver köras några tiotal mil på barmark för att optimera sina egenskaper och förbereda sig för is och snö. Under sommarförvaringen har det skapats en hård gummiyta som måste bort. Var förberedd och sätt på dina däck i god tid så du kan köra säkert när halkan kommer.
En bil kan vara framhjulsdriven, bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven och sliter då dina vinterdäck olika. De däcken som sitter på den drivande axeln slits mest. Vår rekommendation är att sätta de däcken med bäst mönster bak för att förhindra att din blir överstyrd som då kan leda till sladd.
När det gäller vinterdäck så är minsta tillåtna mönsterdjup 3 millimeter. Ju bättre mönsterdjup du har desto bättre egenskaper och säkerhet har du vid halt väglag, både när det gäller grepp och bromsförmåga. Vår rekommendation är därför att byta dina däck innan det minsta mönsterdjupet på däcket når 4mm.
Däck som används åldras med tiden, vilket leder till att däcket blir hårdare och får sämre grepp. En annan viktig aspekt som påverkar däckets livslängd är hur däcket förvaras när det inte sitter på bilen. Ett vinterdäck ska förvaras rent, svalt och mörkt så håller det en bättre prestanda under längre tid. Våra leverantörer av vinterdäck förvarar däcken på ett optimalt sätt och klassar sina däck som nya i upp till tre år (vi på Tyred skriver dock alltid ut årtalet om det är ett äldre däck om man klickar till vänster om bilden). Symbolen "old" visas i hörnet på bilden om däcket är tre år.
Skandinaviens däckorganisation, STRO (Scandinavian Tire & Rim Organization) har gjort en oberoende test hos VTI (Väg och Transportforsknings Institutet) i Linköping (Sverige) för att visa att rätt lagring av nya däck innebär att de inte åldras! Det testet visade att oanvända 3 år gamla vinterdäck hade samma egenskaper på is som nya vinterdäck. Det är alltså inte så noga som man hör, att däck är färskvara och att däcken måste vara helt nya när man köper dem så länge dem är oanvända. Vår rekommendation och ett riktigt bra kap, är därför hellre ett äldre premiumdäck än ett nyare lågprisdäck.
1. Dubbat vinterdäck, främst anpassade för vårt vinterklimat i norra Sverige eller mellersta och södra kusttrakter. Bäst på is!
2. Nordiskt friktionsdäck (odubbade), främst anpassade för vårt varierande vinterklimat i mellersta och södra Sverige.
3. Europeiskt friktionsdäck (odubbade), främst anpassade för barmark, våt eller slaskig väg.
Läs mer under respektive däcktyp.
Det finns flertalet varianter av vinterdäck så som dubbdäck eller odubbade vinterdäck (friktionsdäck). Vinterdäck ska idag vara märkta med 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake). Tidigare så var det märkningen M+S som var kravet och skulle stå på däcken för att det ska vara lagligt att använda det på vintern, detta är inte aktuellt idag. Dessa är märkta med M+S men inte tillåtna vid vinterväglag. Dessa däck har en hårdare gummiblandning som inte är lämpad för svenska vintervägar. Från den 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck när vinterväglag råder. Om så krävs så är det tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober till 15 april. Dubbdäck får användas under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag. Tänk på att även köpa vinterfälgar till dina vinterdäck så att även fälgarna klarar av de saltade och smutsiga vägarna.
Det finns många oklarheter gällande vinterdäck i vårt avlånga land. Vad är egentligen godkänt som vinterdäck? Jo det finns ett ganska bra sätt att ta reda på om ett däck faktiskt är fullt godkänt att köra med på vintern.
Man hör ofta folk som pratar om MS däck eller M+S märkta däck. Denna M+S märkning betyder mud and snow och har egentligen inte någonting med att det är ett vinter-godkänt däck att göra för oss som bor i Sverige. M+S är en märkning som ofta sitter på lågprismärken samt amerikanska däck även på sommardäck och betyder inte alls att man får köra med det däcket när det råder lag på vinterdäck.
M+S är en märkning som är gjorda för andra länder som inte har vinter på samma sätt som vi och menar då att däcket kan köras i snö om det skulle behövas.
Denna symbol (till höger kallat 3PMSF) visar att däcket är fullt godkänt som ett vinterdäck i Sverige. Det är alltså den symbolen som man ska kolla efter för att vara säker på att det är ett godkänt vinterdäck.
När det gäller val av friktionsdäck är det viktigt att ta större hänsyn till däckets vinteregenskaper och mindre till värdet på etikettens våtgrepp
EU:s energimärkning visar däckets energiklass, våtgrepp och ljudnivå utanför bilen. Däremot visas inte hur bra eller dåliga vinteregenskaper däcket har. Friktionsdäck som är optimerade för bra grepp på snö och is kommer att få en sämre gradering. När det gäller val av dubbfria vinterdäck är det därför viktigt att ta större hänsyn till däckets vinteregenskaper och mindre till värdet på energimärknings-etiketten.
Däremot måste däcket ha denna EU-märkning för att vara ett godkänt friktionsdäck.